Qi & Tea

Tja, na een aantal jaren een eenvoudige vorm van taichi gedaan te hebben wilde ik gewoon meer. Dus eind 2015 ben ik begonnen met de 3-jarige beroepsopleiding BOCAM, aan het CNGO in Tilburg. Deze opleiding is gebaseerd op de Chinese Natuurfilosofie (Taoisme), Traditionele Chinese Geneeswijze, Chinese Bewegingsleer en de kwantumtheorie (Qi-veld). Naast de bekende bewegingsvormen Qigong en Taijiquan, bevat deze studie ook Voedingsleer, Tui Na Massage, Meditatie, TCM, Filosofie… ontzettend interessant, leerzaam en leuk.

In de zomer van 2018 heb ik mijn diploma behaald en mag ik me Bocam Trainer/Therapeut noemen. Ik ben direct daarna voor de eerste keer naar China geweest om meer te leren over Qigong en TCM. Qigong of Chi Kung is een op de gezondheid gerichte bewegingsleer of levenskunst. Het omvat diverse oefeningen die er op gericht zijn de energie weer beter door je lichaam te laten stromen.
Eind van dat zelfde jaar ben ik begonnen met de 2-jarige specialisatie Tui NA massage. Het is nu eigenlijk wel hoog tijd om te gaan starten met mijn praktijk en ook weer eens les te gaan geven, Qigong les dus!  Daar ga ik me de komende tijd op orienteren en daar komt zo spoedig mogelijk meer informatie over. Wordt vervolgd. 

Naast dit alles heb ik in de lente van 2019 bij het China Cultureel Centrum (CCC) in Den Haag de cursus Chinese Theeceremonie gevolgd, gegeven door een speciaal hiervoor ingevlogen 'tea-artist'. Het leren van deze thee ceremonie heeft mijn ogen en vooral mijn smaakpapillen voor chinese thee op een compleet nieuwe manier geopend. Ik ben dit nu aan het onderzoeken, ermee aan het spelen, theeceremonies aan het doen, chinese thee aan het proeven en promoten, en aan het kijken hoe ik Qigong en Chinese Theeceremonie bijelkaar kan krijgen.

Deze zomer mocht ik als één van de 76 studenten van CCC's uit 23 landen naar Beijing om onderdeel uit te maken van de CCC Students Award Tour 2019. Een stukje van China ervaren in 10 dagen. Een geweldige ervaring! Beijing Expo, De Verboden Stad, De Grote Muur van China maar ook de fantastische Bibliotheek in BinHai en een Animatiestudio daar. De stad Tianjin. En daarna mochten we met een klein groepje naar de provincie JiangSu. In de stad Nanjing, bezochten we musea, maar werd ik ook herenigd met mijn Thee Ceremonie lerares en haar studenten. De kinderklas deed de theeceremonie voor ons waarna mijn lerares thee voor ons maakte en daarna mij vroeg om thee voor hun te maken. Heerlijk was het om haar weer te zien en samen thee te maken. Deze cursus is dus niet verwaterd maar heeft het honger naar meer alleen nog maar extra aangewakkerd. Ook hier een wordt vervolgd dus.

 

(er wordt nog gewerkt aan deze pagina)

Contact